Miért is fontos az ölelés?

A szeretet öt nyelve közül az ÉRINTÉS egyfajta kommunikáció – a lelki kapcsolat kifejezési formája.

A legbensőségesebb érintéssel, az ÖLELÉSSEL az érzéseinket fejezzük ki.

Az ÖLELÉS ősidők óta a szülő-gyermek vonatkozásában a VÉDELEM ÉS A BIZTONSÁG eszköze. Számos tanulmány szól arról, hogy az érintés hiánya miatt a gyerekek megállhatnak a növésben, semmiféle kezelés nem segít rajtuk. Csak az indítja el újra növekedésüket, ha KELLŐ ÉRZELMI GONDOSKODÁST, törődést és ÖLELÉST kapnak.

Érintés szűkében agykárosodás jöhet létre, mentális és érzelmi deviancia, agresszivitás léphet fel. Ha az anyai érintés csökken, vagy az anya nem elérhető, az újszülött lecsökkenti igényeit, hogy túléljen az anya visszatéréséig. Szervezetének fejlődése és immunrendszerének megerősödése tartalékra kapcsol.

A betegségekből is hamarabb gyógyulnak a gyerekek (különösen a koraszülöttek), ha több simogatást, ölelést kapnak. Az érintés hiánya, a rideg, szeretet nélküli családi élet ugyanis arra tanítja meg őket, hogy nem bízhatnak a másikban, nem oldódhatnak fel a másikkal való kapcsolatukban.

Ez végigkísérheti őket egész életükben – mígnem valakitől mégis megkapják azt, ami addig annyira hiányzott: ölelés formájában a SZERETETET.

Ölelj meg ma is egy embert! Csak úgy !

Folytatjuk…