Gondtalan várandósság tudatosan? Terhességi bajokra meditáció? III. rész

Szülés élmény a tudatosságban

A 37. héttől folyamatosan gyakoribbak voltak a fájások, minden  programunkat A és B verziós kimenetelűre terveztük. A 39. héten hajnalban azonban türelmesen megvártam, amíg rendszeresség váltak a fájások, és mivel rögtön 5 percessel indultak, így 1 órán belül bent voltunk a kórházban bő 2 ujjnyi tágulással. Csak homeopátiás szereket kaptam szülés előtt és után, és az orvosom türelmesen végigvárta és gyengéden irányította, amíg a fájásokból burokrepedés lett, és labdán majd szülőszéken segítette a fájdalom befogadását, melyek egyre erősebbek voltak. A baba haladását szívhanggal követték végig, és mikor „célban volt” J, csak akkor feküdtem szülőágyra. Bár a sok hosszú futás után, azt hittem jól bírom a fájdalmat, de itt ugye nem bírni kell, hanem befogadni. Befogadni oly módon, hogy ne akarj nyomni, hogy a babád természetes módján haladhasson irányában, és a gátvédelem is sikerülhessen. Itt már csak az orvosom kezét fogtam, aki a szülésznővel gyengéden mondta folyamatosan a teendőket, így becsukott szemmel, bizalommal csak az Ő hangjukra figyeltem. A kitolási szakasz kb. 40 percig tarthatott, és utána csodás aranyóra következett a férjemmel és a kislányommal, aki egészségesen, békésen, kisimultan jött a világra 2950 grammal, 52 centivel. A kislányom vérképe és a sajátom is „katonatiszt” mintájú volt, nyugodt baba, aki aludt és evett hazaérkezése után is. A „baby blues”-nak híre hamva sincs, hiszen most már kintről meditálunk együtt a kislányommal és a család másik felével J

Esetem egyedinek tűnik, azonban nem az. A Lelki Köldökzsinór Egyesület több éve mérhetetlen energiát fektet bele, hogy non-profit módon segítse a várandósokat, kisgyermekes családokat egy jobb életminőség felé. És az eredmények alapján a Mindfulness tréninget végzett kismamák körében 72% volt a természetese szülés aránya, (az első szüléseknél 9% a császár, és 5o %-ban megszültek az előzetes császármetszésen átesettek is), minimális (5 %) az oxitocin adása, vákuum és szövődmény alig akad. Egy vidéki kórházban.

Azonban a gyermek és az én lelki állapotom nem azon múlt, hogy hol, hogyan, kinél szülők J Ha az orvos azt mondja, hogy ez császáros szülés lesz, akkor is elfogadtam volna, mert semmi sem azon múlik, hogyan történnek az események velünk, hanem, hogy mi hogyan állunk a történéshez és miként éljük azt meg nyitott szívvel, elfogadón, bizalommal, elvárások nélkül. A hozzáállásunk megváltoztatásával pedig az egész életünk megváltozik.

És amikor azzal találkozom, hogy a kismama fél a természetes szüléstől, az csak azért lehet, mert megerőszakoljuk a természetet, ahelyett, hogy békén, a természet rendje szerint a gyermekünkben és magunkban bízva elhinnénk, hogy képesek vagyunk egészséges gyermeket boldogan kihordani, minden külső segítség nélkül megszülni és felnevelni. És az igazság az, hogy alapvetően a betegségek 95%-át is a gondolatainkkal teremtjük meg, amikkel azonban annyi jót és szépet is teremthetnénk, megőrizhetnénk az isten-adta egészségünket.

Nagy-Vargáné Fazekas Éva