SALUTO GENESIS, azaz az EGÉSZSÉG-FORRÁSA

WHO: Tallini Karta, 2008

  1. Az emberi szervezet alapvető adottsága egy LELKI FORRÁSBÓL táplálkozó EGÉSZ-SÉG!
  2. EGÉSZSÉGÜNK MEGŐRZÉSE nem a külső körülményektől, hanem BELSŐ HOZZÁÁLLÁSUNKTÓL függ.
  3. Legértékesebb adományunk: a TUDATOS ÉLETVEZETÉS, miközben hallgatunk a lelkiismeretünkre.

Mindannyiunkban szunnyadnak olyan erők, amelyek segítségével képes vagyunk megőrizni, illetve visszanyerni egészségünket. Sajnos erről még nagyon kevesen tudnak, még kevesebben képesek működtetni ezeket a belső erőforrásokat. A „szalutogenezis” foglalkozik azzal a kérdéssel, milyen tényezők képesek ezeket az erőket támogatni, és miként tudjuk ezeket az erőforrásokat kiaknázni és saját javunkra fordítani.

A konvencionális orvoslás a „pato-genezisre” alapul – azaz a nyilvánvaló kórokok (rossz táplálkozás, egyértelmű lelki és testi traumák, élvezeti mérgek, toxinok és más hasonló tényezők) megtalálására, a betegség diagnosztizálására és tüneti kezelésére törekszik az ismert fizikai-kémiai-biológiai síkon. Legnagyobb erénye, hogy képes kihozni bennünket az életveszélyes állapotokból, esélyt adva  ezzel az életszemlélet megváltoztatására és az öngondoskodás megtanulására.

Ezzel szemben a „szaluto-genezis” az egészséget teremtő folyamatokra és ezek feltételeire helyezi a hangsúlyt – visszaadva azt a felelősséget és lehetőséget az emberek kezébe, amit az orvostudománytól hiába várnak – mert nem is az ő „asztaluk”. A szalutogenezis jelentése szó szerinti fordításban „az egészség forrása” vagy „az egészség eredete”. A szalutogenezis modelljét Aaron Antonovsky (1923–1994) medicinaszociológus alkotta meg. Ez a gondolkodás megtanít végre minden eddiginél eredményesebben gondoskodni magunkról, megőrizni a lelki-szellemi harmóniánkat – ezzel a forrásánál őrizve meg testünk és emberi kapcsolataink egészséges működését!

Ez a tudatos öngondoskodás jót tesz az Életünk minden szereplőjének, sőt tehermentesítő az egészségügyben, az oktatásban és a közhivatalokban értünk dolgozóknak is.

A mindfulness-tréning találkozások lehetőséget kínálunk a kíváncsi elme számára, hogy az élet lényegét, földi életünk értelmét is megvilágító, az egészségben maradás nem-anyagi összetevőit, a betegségtünetek keletkezésének finom mechanizmusait (ahogy az elmében egy ismétlődő, téves gondolatból, hamis meggyőződés szokás válik, aztán ezeken az automata agyi idegpályákon keresztül finom eltérések keletkeznek a hormon-rendszerben, ez pedig rossz közérzetet hoz létre – ami végül téves epigenetikai (külső „programozó”) elektromágneses jeleket küld a génjeinkhez, aminek eredményeképpen nem kívánt, természetellenes, egészségtelen tapasztalatokra teszünk szert…) a maguk teljességében megismerjék. Ezzel együtt a rendszeres tudatos gyakorlások tapasztalásaival összekapcsolva akár a csodák és a „megvilágosodás” megéléséig is eljuthassanak.

Így válik az Ember számára valósággá, hogy
ÖNERŐBŐL GONDOSKODHASSON saját és családja egészségéről!