Új mindfulness könyv – tudatos várandósoknak és szülőknek!

AZ ÚJ MINDFULNESS KÖNYVÜNK

 

Az évről évre megvalósuló céljaink rendszeres tudományos konferenciákban teljesednek ki. Az idei a családtervező pároknak és az őket segítő szakembereknek szól:

III. konferencia-2021

…Hogy az áldott állapot, a természetes szülés/születés és az egészséges gyermek, boldog Család ne csak álom maradjon…

Szeretettel meghívjuk Önt is, hiszen mindannyian erre vágyunk a saját családunkban!

Annál is inkább, mert ezen az országos konferencián fogjuk bemutatni Egyesületünk első tankönyvét!

A tankönyv magyar címe: „Szülés tudatos jelenlétben – tréning a test-lélek-szellem teljességéhez, a tudatos szülőséghez”

A szerző: Nancy Bardacke, világszerte ismert és elismert mindfulness-oktató, akivel 2014 óta ápolunk gyümölcsöző emberi és szakmai kapcsolatot.

A könyv elismerései:

  • A Greater Good Science Center (Kaliforniai Egyetem) tíz legjobb könyve (2012)
  • Szülésznők-védőnők Amerikai Főiskolája: az év legjobb könyve (2014)
  • Országos Szülői Publikációs Díj (2013)
  • Anyák által adományozott dj (2013)

A könyv eddig hét nyelven jelent meg a nagyvilágban, a magyar lesz a nyolcadik!

HONNAN SZÁRMAZIK, MIT TARTALMAZ A SZÜLÉS TUDATOS JELENLÉTBEN KÖNYV?

 

A most fordítás alatt álló, reményeink szerint először a konferencián elérhető könyv a kismamákat, kispapákat kalauzolja el a tudatos életvezetés élményekkel teli színes világába.

A Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP) programot Nancy Bardacke fejlesztette ki 1998-ban (https://www.mindfulbirthing.org/about)

„A 9 hétig tartó program az MBSR hivatalos adaptációja. Az MBCP-program célja, hogy a mindfulness meditáció segítségével javítsa a terhesség, szülés és szülővé válás kihívásaihoz kapcsolódó stressz-hatásokat, a család egészségének és jól-létének elérése érdekében. A foglalkozások témája: szüléssel kapcsolatos pszichés kiegyensúlyozottság, annak megértetése, hogyan alkalmazhatók a mindfulness-alapú készségek a félelemmel, fájdalommal, fizikai tünetekkel és distresszel való sikeres bánásmód érdekében, és miként járulhat hozzá a mindfulness a várandósság során és a szülővé válás folyamatában az öröm és jóllét érzéséhez. Az  MBCP  program  segít  a  jelen  pillanatának  tudatos megélésében, biztosítva ezáltal a bizalom és  a jól-lét megteremtését a várandósság idején. Következésképp a mindfulness az erő, a növekedés, az öröm és gondoskodás forrásává válik a családdá alakulás első éveiben” (Bardacke, 2012).

MIÉRT A TUDATOSSÁGOT, A MINDFULNESST AJÁNLJUK A CSALÁDTERVEZŐ PÁROKNAK?

 

Ismereteim kiteljesítése során rá kellett ébredjek, hogy mennyire más világlátás és milyen emelkedett minőségű élet lehetőségét hordozza mindnyájunk számára a tudatosság, a mindfulness! Hogy a leendő gyermekeink egészségét már fogamzás előtt, de legalább a fogamzástól kezdődően – egészen az éretté válásukig folytatva – nekünk szülőknek (kiemelten az édesanyáknak) elengedhetetlen lelki-szellemi síkon táplálni!

Mindezt saját mentális egészségünk megteremtésén, szeretetünk kiteljesítésén keresztül tehetjük meg. Egy világszerte ismert és elismert, tiszta, könnyen elsajátítható létezésmód, a tudatos jelenlét, az éber figyelem, vagyis a MINDFULNESS bevezetésével az életünkbe!

Az utóbbi években a mindfulnesst alkalmazva az együttműködő várandósokkal a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban szerzett saját tapasztalataink meggyőző bizonyítékokat szolgáltattak ezen a téren – amit a 2o2o-ban összegzett „Mentális egészségmegőrzés” pályázatunk kutatásában rögzítettünk. A tapasztalatokból ízelítők itt találhatók: https://lelki-koldokzsinor.hu/varandosok-visszajelzesei/  és itt: https://www.lelki-koldokzsinor.hu/gondtalan-varandossag-tudatosan-terhessegi-bajokra-meditacio-i-resz/

A jövő nemzedékének érdekében – éppen a fenyegetőnek látszó, sürgető tényezőkre tekintettel, mint a Covid-járvány – elengedhetetlennek látszik, hogy ezt a testi-lelki-szellemi és kapcsolati egészségünket megőrizni képessé tevő, rugalmasságunkat, alkalmazkodóképességünket növelő, emberi értékeinket emelő módszert tanítsuk meg minden nyitott és befogadó embertársunkkal.

Szülészként én magam is, szinte csodának láttam a tréninget elvégzőknél tizedére csökkenni a befolyásolhatatlannak látszó szülészeti beavatkozásokat, részese lehettem valóban boldog élményként megélni egy-egy Család születését az újszülött háborítatlan, természetes világra jöttével.

Ezek a jövevények – a szülők a tudatos életet folytatva mutatnak mintát számukra – egészségükben, viselkedésükben, szellemi épségükben, érzelmi stabilitásukban kiemelkednek a társaik közül – láttuk ezt később az óvodákban, iskolákban mindfulness tréninget tartva. A családi kötelékek pedig hosszantartó, kölcsönös bizalomra épülő magjaivá lesznek a társadalomnak.

HOGYAN SZEREZHETEM BE A MINDFULNESS KÖNYV MAGYAR KIADÁSÁT?

 

A tankönyvet megvásárolni először az őszi tudományos konferenciánkon https://lelki-koldokzsinor.hu/jubileumi-konferencia-a-tudatos-csaladtervezesrol/, a könyvbemutató alkalmával lehetséges – kedvezménnyel.
Ettől kezdve az Egyesület honlapján a Tudástár/ Ajánlott irodalom web shopjában https://lelki-koldokzsinor.hu/ajanlott-irodalom/ rendelhető, valamint az első magyar MBCP-tanárok segítségével, a „Szülés és gyermeknevelés tudatos jelenlétben” mindfulness tréningek ajánlott irodalmaként juthat hozzá.
Külön érdemes szót ejteni a kiadvány tartalmát életre keltő mindfulness tréningről és azok szakvizsgázott tanárairól. Hazánkban elsőként vettek részt a Nancy Bardacke képzésén (https://www.mindfulbirthing.org/teach) és szereztek jogosultságot, kötelezték el magukat a családtervező és gyermeket váró, vagy már nevelő párok megsegítésére a tudatosságban.
Bemutatkozásuk hamarosan itt lesz olvasható: várandósok honlapja
Most Önökön a sor: amennyiben együtt éreznek, sőt együtt akarnak tenni velünk, támogassák Önök is a tervünk valóra válását. Hisszük, tudjuk, mert láttuk és tapasztaltuk, a tét óriási… gyermekeink egészsége, boldogsága, a közös jövőnk!
Nancy ajánlása a könyvhöz: „Ajánlom minden szülőnek, mert mindannyiunk jövője születik meg és növekedik általuk.”

Éppen ezért – mindannyiunk boldogabb, teljesebb közös jövője érdekében – ezúton is kérem minden jó szándékú támogatónkat, hogy a tőle telhető módon tegye hozzá részét ennek a csodálatos, jövőbe mutató, mélyen emberi küldetésnek a megvalósulásához: anyagi és szaktudásbeli hozzájárulás, adományozás (LKE adomány-számlaszáma: 16200106-11677013, az adományozási szerződés a honlapunk láblécéről letölthető: https://lelki-koldokzsinor.hu/), további népszerűsítés révén, újabb támogatók találása útján.

Leginkább pedig személyes példaadásukkal, amikor a tankönyv birtokában elvégzik a 8 hetes mindfulness-tréningünket (https://lelki-koldokzsinor.hu/mindfulness-alapu-stressz-csokkento-mbsr-trening/)– mint a legértékesebb ajándékot önmaguknak és családjuknak.

Hálás köszönettel:

a Lelki Köldökzsinór Egyesület küldetését szolgáló Tanácstestület,

a könyv kiadását szorgalmazó mindfulness-tanárok és segítők nevében:

Ördög János, a LKE elnöke

szülész-nőgyógyász, HKO-szakorvos

MBCT-tanár