Nekem nem vált be

„Szerintem rosszabb lett, mint volt. Anyukám szerint is ingerlékenyebb vagyok a tanfolyam óta. Csináltam rendesen, nem jött be! De jól van így… nem értettem az egészet. Érdekesek voltak a feladatok, a beszélgetések. Szerintem menjen nyugodtan, aki akar, nekem nem vált be!”

 

Tanári észrevétel: Ennek a kisgyereknek a szülei elváltak. Hol az egyik szülőnél van, hol a másiknál. Okos, értelmes gyerek volt a múlt évben, szeptembertől mintha kicserélték volna! Sokat bohóckodott az órán, fegyelmezési gondok voltak vele, nem volt kész a házi feladata, nem tanult rendesen. Ezért is szorgalmaztam, hogy járjon a tanfolyamra. A szülő már akkor is mondta, hogy nem hisz az „ilyesmiben”, de a kedvemért megpróbálják.

 

Oktatói megjegyzés: általános tapasztalatunk, hogy amennyiben a gyermek és/vagy a szülő ellenérzéssel áll a tréninghez, akkor az egyébként várható eredmények törvényszerűen elmaradnak – különösen az érzékeny gyermekeknél és az ehhez hasonló mély szülői konfliktusok esetében. Ilyenkor szerencsés elsősorban a szülőknél, de a gyermeknél is a szakemberekkel történő egyéni foglalkozás…