gyermekvállalás vagy gyermekáldás?

hogy a gondtalan várandósság, a természetes szülés és az egészséges gyermek NE csak ÁLOM LEGYEN!

5100 Jászberény,
Déryné Rendezvényház
Lehel vezér tér 33. Díszterem 2021, október 9. /szombat/ .
10 óra

A konferencia védnöke: Budai Lóránt, Jászberény város Polgármestere

Témáink

„A mai kor kórképe a családtervezésben –
a stressz, mint „ismeretlen” eredet”

Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász, HKO szakorvos, holisztikus orvos, MBCT tréner

„Vízválasztóhoz érkezett a világ a drasztikusan csökkenő termékenységi arányszám miatt” olvashatjuk a világgazdasági jelentésekben. „Most van baj: a születésszám után immár a termékenység is csökken” kiáltanak változásért a hazai demográfia hírek. Mit mond a „meddőség-ipar” és mit láthatunk egy tágabb szemszögből? Hogyan vonul végig a stressz a pszicho-neuro-endokrin-immun rendszeren és köt ki a sejtben? Mi húzódik meg az ivarrendszeri eltérések háttérben láthatatlanul, „tudományos léptékkel” mérhetetlenül, észrevétlen? Létezik természetes megoldás – egyáltalán meg kell oldanunk bármit is?

"Gondolatok és eszközök a tudatos családtervezéshez
az integratív medicina eszköztárából”

Dr. Kulin Sándor szülész-nőgyógyász, endokrinológus, kutató- fejlesztő orvos

"A tudatos családtervezés tudati szintjei sokrétűek, de ezeknek mindenképpen része kell legyen a fizikai test optimális egészségére való törekvés tudatossága is. A leendő szülők egészségességi szintje befolyásolja ivarsejtjeik minőségét, fogamzó képességüket, és végső soron a megszületendő gyermek egész életének egészségességi esélyeire is hatással vannak. A különböző élettani paraméterek és a vegetatív idegrendszer működési állapotának nyomonkövetése esélyt ad az egészség optimalizálására, a valódi prevencióra, vagy adott esetben a beállított terápia eredményességének monitorizálására. Az előadás során bemutatandó tele-medicina és bizonyos új diagnosztikai tesztek további eszközöket adhatnak a tudatos családtervezők és az őket segítő szakemberek kezébe."

„A termékenységi zavarok és várandóssági szövődmények pszicho-szomatikája”

Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) VIII. Nemzeti Kongresszusának (2014) mottója: „Ép lélekben ép test!” A kongresszus a test és a lélek szétválaszthatatlan egységét hirdette meg, miközben hangsúlyozta az ember-központú, holisztikus szemléletű gyógyító tevékenység fontosságát. A terméketlenség társadalmi és egyéni üzenete… Miként függ össze a nők és férfiak eltévedt motivációja a gyermekáldással? Gondolatból érzelem, érzelemből hormon, hormonból jóllét, vagy betegség-tünet? Az elme és a test kémiai kapcsolata a tapasztalatok megélése során – az érzelmek és érzések vegykonyhája… Létezik jó és rossz – vagy csak a gondolkodásunk teszi azzá? Mi köze az önszeretetnek az inzulin rezisztenciához (IR)? Hogyan váltják ki az elfojtott érzések a PCO-t? Testünk intelligensebb, mint ahogy mi gondolkodunk? Pihentesd az agyadat (mindfulness)! Ismert betegségek, ismeretlen, gyakran „tudománytalan”, mégis logikus, megoldást hordozó válaszok az előadásban. Dr. Lehóczky Pál, az MPT és a Kongresszus elnökének üzenete: „A testi és lelki szinten zajló folyamatok nem szétválaszthatók, ezért a pszichiátria az ember „újraegyesítését” törekszik megvalósítani. Egyénre szabott, személyközpontú, segítő, a beteg elvárásait figyelembe vevő pszichoszomatikai orvoslást szorgalmaz, amelyben feladata van az összes orvos-szakmának.”

"Így szeretünk mi"

Szilvási Gabriella - Business Coach, NLP Tréner, a Soft Skill Akadémia alapítója, az ICF Jószolgálati Igazgatója

Mit tudunk a szeretetről és mit élünk meg ebből napról napra, pillanatról pillanatra? Lehet-e a tudomány segítségével eljutni a szeretetig? Stressz-csökkentés szeretet és bizalom-alapon? Mi tartja össze a kapcsolatokat – recept a megcsalás és válás ellen? Gyermekvállalás, vagy gyermekáldás? Hogyan „tehetünk szert” gyermekre? Szeretet a gondolkodáson és gondoskodáson túl – a tudatos jelenlétben? Éjszaka, alvás közben szeretünk igazán? A szeretet „evolúciója” – „eszköztár” a szeretet hétköznapi megnyilvánításához. Válaszok a világunk egy mélyebb és alapvetőbb szintjéről – kevés bizonyítékkal, annál több tapasztalattal…

“Mégis mondj igent az Életre! Hipnoterápia a gyermekvállalásban.”

Dr. Jakubovits Edit Ph.D., aneszteziológia- intenzív terápiás szakorvos, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa

A gyermekvállalás nemcsak akarat kérdése, hanem számos tudattalan múltbéli program segíti vagy akadályozza. Az időperspekíva szemszögéből a gátló tényezők körében a tudattalan sémákban a múlt negatív eseményei húzódhatnak meg. Ilyen például a gyermekveszteség vagy a pár elvesztésének a fájdalma. A fájdalom újraélésének félelme akadályozó tényezőként működik. A veszteségek feldolgozása, és a múlt pozitív életeseményei pedig segítik a gyermekvállalási kedvet. A hipnoterápia során védetten, biztonságos közegben van lehetőség megélni a Teremtő Erő csodáját, ami segít a sebeket begyógyítani, segít megélni a Tudatos Jelen-létet, hogy létrejöjjön a jövő csírája. A Tudatos Jelenlétben a múlt negatív eseményei már nem félelemmel töltenek el, hanem csak egy bölcs tapasztalat, amire elfogadással lehet rátekinteni, és mondani mégis Igent az Életre.

„Tudatos jelenlét a párkapcsolatokban”

Barta András senior mindfulness-tanár, -szupervizor és addiktológiai konzultáns, a MMKE vezetőségi tagja

A mindfulness alapját adó buddhista gyakorlatban és szemléletben a párkapcsolat, illetve a házasság témája kifejezetten a háttérben van. A legkorábbi tanítások a világi életről való lemondást, a szerzetesi élet jelentőségét hangsúlyozzák, habár ez később kiegészül a világi gyakorló (jógi) státusával. Ettől függetlenül azonban az olyan proszociális tényezők hangsúlyozása, mint amilyen az együttérzés, szelídség. önzetlenség és jóakarat, áthatja a buddhizmus minden iskoláját. Amikor Jon Kabat-Zinn és munkatársai az 1970-es végén elkezdték tudományosan akkreditált megközelítéssé fejleszteni a mindfulness-t, akkor – megfelelve a klinikai gyakorlat felfogásának – az egyént, mint a posztmodern, nyugati civilizáció társadalmi alapegységét választották a kezelés („gyógyítás”) tárgyának (nem pedig – mondjuk – a családot). Ennek megfelelően a szemlélet proszociális elemeit – különösen az együttérzést – tudatosan kihagyták az általuk fejlesztett MBSR-programból, ám ezek azóta szinte minden mindfulness-alapú megközelítésbe (MBA) visszaszivárogtak, és jelenleg is egészséges, élénk vita folyik a mindfulness-közösségen belül ezeknek az elemeknek az alkalmazhatóságáról. Előadásomban strukturálatlan, illetve strukturált interjúk, valamint szakirodalmi adatok felhasználásával kifejezetten az MBA-knak a párkapcsolatra tett hatását vizsgálom – rövid és hosszú távon egyaránt – főként a párkapcsolati dinamika témáinak tükrében.

Tudatos felkészülés a szülőségre. Gyakorlati példák a mindful családtervezésből

Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász, HKO szakorvos, holisztikus orvos, MBCT tréner

2o16 óta alkalmazzuk a 8 hetes, tudatos jelenléten alapuló stressz-csökkentő tréningeket a családtervezés nehézségeinek megelőzésére, ill. csökkentésére. Ez idő alatt tapasztalatokat szereztünk elsősorban a már negatív szülészeti eseményeken átesett párok megsegítésében – akiknél egy, vagy több sikertelen terhesség (vetélés, elhalt terhesség), vagy terhességi szövődmény (GDM, terhességi hipertónia, toxaemia), koraszülés szerepelt az előzményben. Itt a veszteségtudat a vezérlő elv. Sokan keresnek meg bennünket előzetes császármetszés után azzal, hogy természetes úton szeretnének szülni. A példáinkban szerepelnek nehezített fogamzással (orvosi nyelven infertiliás) hozzánk fordulók, akik legtöbbször organikus eltérés nélkül sem esnek „teherbe”. Példa étékű azoknak a pároknak a hozzáállása, akik a tudatosság legmagasabb szintjét gyakorolva minden terhelő anamnézis nélkül, csupán belső indíttatásból végzik el a tréninget. Bemutatjuk, miként segít a gyakorlatban a mindfulness a lelki-szellemi harmónia megteremtésében, a kapcsolatok elmélyítésében, a tudatos szülővé válásban. Egy-egy esettanulmánnyal színesítjük a záró előadást.

 

 

Orvosoknak, fogorvosoknak és klinikai szakpszichológusoknak 

NEM AD kreditpontot!

 

 

Az alábbi egészségügyi szakdolgozóknak 16 továbbképzési pont:

11. szülészeti ellátás,

12. védőnői ellátás

 

Szabadon választható elméleti képzés. 

Nyilvántartási szám: SZTK-A-79000/2019

Kérünk ha egészségügyisként szeretnél részt venni a konferenciánkon 

és tesztet kívánsz írni a pontokért, az alábbi linken tedd meg regisztrációd!

 
Facebook
Pinterest
LinkedIn

A konferencia ideje alatt kerül bemutatásra,
az Egyesület gondozásában megjelenő

Könyvbemutató: Nancy Bardacke: „Szülés tudatos jelenlétben” 1. magyar nyelvű kiadás

Hogyan tudsz csatlakozni hozzánk?

Az előadás térítésmentes, nyitott és előzetes regisztrációhoz kötött ! 

Jelentkezni az alábbi űrlap pontos kitöltésével tudsz!

Várjuk a téma iránt érdeklődő, tudatosan családot tervező párokat, nagyszülőket, az őket ellátó egészségügyi személyzetet és bárkit aki a téma iránt fogékony! 

.

Hívd meg 1 barátod és gyertek 1-ütt!

Facebook
LinkedIn

Megközelítés 31-es főúton vagy  M3-as autópálya hatvani leágazónál való letéréssel.

 

Parkolási lehetőség az épület előtti és környéki parkolókban és a környező utcákban ingyenesen! 

 

Meddig kell még várnod, hogy találkozzunk?

Jelentkezz időben, foglald le a helyed! 

Nap
Óra
Perc
Másodperc