Az eddigi legeredményesebb évünk: 2019.

Köszönjük az érdeklődést az alkalmi és a visszatérő látogatóinknak egyaránt!

Emlékeztetőül idézem egyesületünk küldetését:

”Teljes értékű támogatást nyújtani

a CSALÁDOK TUDATOSSÁ VÁLÁSÁHOZ

az élet körforgásában, a fogamzástól a szülésen,

gyermeknevelésen át a felnőtté válásig.”

Ennek érdekében – az alapítás évétől (2016) kezdve a következő célok megvalósításán munkálkodunk rendületlenül:

2017: EGÉSZSÉGTUDATOS VÁRANDÓSSÁG
2018: EGÉSZSÉGTUDATOS SZÜLŐSÉG
2019: EGÉSZSÉGTUDATOS FIATALSÁG
2020: EGÉSZSÉGTUDATOS PÁRKAPCSOLAT

Célkitűzéseinket részletesen a közhasznúvá válásunk alkalmával megújult alapszabályunkban olvasható

Ebben a nagy munkában talán arra sem figyeltünk eléggé, hogy időnként megálljunk és képet adjunk Számotokra az elért eredményekről.

Most, az új esztendő elindultával visszatekintünk az elmúlt évi tapasztalatokra.
Tevékenységünket a világszerte ismert és kiterjedt kutatásokkal bizonyított MBSR (Mindfulness Based StressReductio) tréningekre alapozzuk. Az élet körforgásában igyekszünk minden korosztályhoz eljutni (várandósság, kisgyermekkor, tanuló korosztály, családtervezők, mindenki).
Lényegét tekintve az MBSR egy világnézetileg semleges meditációs módszer. A program egyszerű figyelem-gyakorlatokon, meditációs elmélyülésen és jóga gyakorlatokon, illetve közérthető formában átadott modern tudományos ismereteken alapul.

Az MBSR tréninget eredetileg súlyos mentális és krónikus testi betegségben szenvedők részére dolgozták ki, de manapság már több egészséges, mint beteg résztvevője van a tanfolyamoknak. Az MBSR nem célzott terápia, azaz nem valamilyen konkrét betegség gyógyítását kitűző program. Ezért
nem helyettesít semmilyen konvencionális terápiát vagy orvosi kezelést, viszont kiegészíti és segíti azokat.

Szerteágazó pozitív hatásai nem csak a stressz csökkentésében segítenek, hanem az élet különböző területein is hatékonyan működnek. Ezért eredményesen alkalmazzák például személyes válsághelyzetekben, a kiemelt rizikójú egészségügyben, oktatásban dolgozók körében, más munkahelyeken, börtönökben, és a sport területén.

2019-re VÁLLALT FELADATAINK:

1. SZAKMAI KONFERENCIÁK

Országos szintű akkreditált szakképzés és egészségnevelő előadások laikusoknak

Primer prevenciós tevékenység a térség oktatási és nevelési illetve szociális és egészségügyi intézményeiben dolgozó szakembereknek

Tavaly év végén értékes és eredményes mindfulness-konferenciát tartottunk közvetlen segítőink (Budai Ágnes – szervező és online marketinges; Buschmann Éva – sajtófelelős és riporter; Csík Gyula – informatikus és technikus; Nagy-Vargáné Fazekas Éva – pályázati és pénzügyi felelős; Pálinkás Gerda – grafikus és tervező; Simonváros Katalin – szervező és rendező; Suhaj Csilla – marketinges és háziasszony;
Szabóné Nagy Enikő – szervező és információpultos) dicséretes előkészítő munkáját követően és kiemelkedő szakemberek (Dr. Balog Piroska, Schell Gergely, Barta András, Dobó Katica, Kámán Éva) lelkiismeretes előadásainak köszönhetően.

A rendezvénynek otthont a Jászberényi Egyetemi Campus adott – jelképezve az ott tanuló ifjúságnak is szóló tavalyi célközönséget:

az EGÉSZSÉGTUDATOSFIATALSÁGOT.

Az akkreditáció jegyében 41 szakember vett részt, további 43-an pedig érdeklődőként jöttek el. Köszönet a térítésmentességért a „Mentális egészségmegőrzés” pályázatnak, a Kórház vezetésének és az EFI iroda dolgozóinak!

Az egyesületünk életében meghatározó eseményről újdonságképpen élő, egyenes adásban számoltunk be és a különleges előadásokat a jövő számára is megörökítettük!

Amennyiben az előadásokra igényt tartotok, kérjük, jelezzétek azt nekünk:
lelkikoldokzsinoregyesulet@gmail.com címen!

A tudósítás és képek itt találhatók

2. TÁJÉKOZTATÓ ELŐADÁSOK a célcsoportok képviselőinek települési, intézményi szinten.

Hatékonyan szemléltetni a világszerte járványszerűen terjedő, egyre fiatalabb életkorban jelentkező mentális és testi betegségek növekedő tendenciáját. Ráébreszteni a hallgatóságot, hogy közös jövőnkért, gyermekeinkért, önmagunkért csakis mélyreható egyéni változtatásokkal tehetünk. Bemutatni a 8 hetes, tudatos jelenléten alapuló – világszerte három évtizede eredményesen alkalmazott és meggyőzően kutatott – stressz-csökkentő (MBSR) tréning működését, felvillantani eredményességét, vonzalmat kelteni a személyes részvételhez

3. MBSR-TRÉNING FELNŐTTEKNEK

Tudatos jelenlét-alapú, stressz-csökkentő hatású, elméleti ismeretnövelés és gyakorlati készség-fejlesztés egyben megtanulni bánni ismétlődő, vagy tartós hangulat-zavarainkkal (aggodalom, szorongás, félelem, pánik, boldogtalanság, depresszió…)
Megelőzni a stressz okozta krónikus betegségeket, visszanyerni a testi-lelki-szellemi-szociális egészséget.

A tavalyi évben 15 nyolchetes MBSR-tréninget vezettünk Katival 188 felnőtt számára (közöttük vezetőkkel, oktatásban dolgozókkal is).
Ez idő alatt a tréningeken részt vett 10 fő várandósnál – ahogy eddig mindig – testi-lelki kiegyensúlyozottságot, a szülés körüli szövődmények számának lényeges csökkenését tapasztaltuk. Számottevően csökkent a beavatkozások szükségessége, jelentősen megemelkedett a természetes szülés/születés aránya – még a műtétesszülést követően is.

Érdemes s felnőttek személyes tapasztalataiból szemezgetni a honlapunkon – meglepő és megérintő, inspiráló változásokra bukkanhattok:

4. MBSR-TRÉNING GYERMEKEKNEK – óvodák, általános iskolák mintacsoportjaiban

39 kisgyermek szüleivel együtt 8 héten át gyakoroltuk a tudatosságot 2 alkalommal, két városi óvodában. Mind a Maci óvodában, mind a Központi Óvodában a vezetők (Dobó Katica és Beszteri Éva) és a dolgozók nagy része néhány szülővel egyetemben példaadóan maguk is elvégezték a felnőtt tréninget, Vida Angéla és Sárköziné Vali pedig a tréningek megtartásában vállaltak főszerepet.

Tapasztalatok:
– a foglalkozások hatására kedvelik, igénylik a meditációs hanganyagokat – ezzel gyakorolják is a megnyugvást
– viselkedésükön az óvodában és sokszor odahaza is észrevehető, hogy
nyugodtabbak, figyelmesebbek
– kevésbé keverednek konfliktusba a többiekkel, szeretettel fordulnak feléjük
– pozitívan változik a kicsik kommunikációja, szabadabban képesek észrevenni és megfogalmazni az érzéseiket, szükségleteiket
– időben lefekszenek, könnyebben alszanak el este

Eddig 12 általános iskolai, 9 középiskolai tanuló kapott lehetőséget a 8 hetes tréning elvégzésére (mindkét korcsoport a jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói köréből gyűlt össze – hála az intézményvezető Pomázi Imrénének és lelkes pedagógusának, Szabóné Darócz Máriának!

Tapasztalatok:
– figyelmesebbé, koncentráltabbá válnak a gyakorlatban, javuló teljesítménnyel az iskolában
– egyre inkább tényszerűen, elfogadón látják egymást és önmagukat
– tanulnak bánni az érzelmekkel, képesek nyugodtnak, megfontoltnak maradni a nehéz helyzetekben
– megtapasztalják a kedvességet, gyakorolják az együttérzést
– közeledővé, nyitottá válnak a családi és iskolatársi kapcsolatokban

5. MBSR-TRÉNING EGÉSZSÉGÜGYIEKNEK – az egészségügy kiemelt célcsoportja az egészségtudatos fejlesztésnek

Kétszer tartottunk 8 hetes mindfulness-tréninget összesen19 egészségügyi dolgozónak.
Találkozásaink során azt láttuk, hogy valóban nehéz az életük – tényleg a végsőkig leterheltek, csakis önfeláldozó odaadásukkal és a családjuk megértésével maradhatnak még munkaképesek. Akik a nehézségek ellenére is tudtak időt szakítani a tréningre, szinte mindannyian pozitív élményekkel, megváltozott életszemlélettel és egy „önsegélyző” módszerrel gazdagodtak.

6. SZÜLŐKLUBOK – Támogatás a kisgyermekes szülőknek: szülés-felkészítés,szoptatás, hordozás 2019-ben

1. Szülésfelkészítő tanfolyam (hivatkozó link) négy alkalommal történt Országné Mariann vezető szülésznő odaadó szervezése és kivitelezése révén mindig szépszámú kismama érdeklődésétől kísérve
2. Két alkalommal Baba-mama klub színesítette a kisgyermekes szülők életét
Sárköziné Szilvike fővédőnő nagylelkűségéből fakadóan.
3. A Hordozó klub is részt vett a kismamák támogatásában Bán Zsófia szakszerű vezérletével szintén két alkalommal.

Az Országos Epidemiológiai Központ felmérése szerint helyi közösségünk, a Jászság különösen érintett a depressziós tünet együttes (bezárkózás, magány, fáradtság, unalom, pótcselekvés, kiégés, harag, sértődés, tehetetlenség, indulatok, erőszak, pánik, pesszimizmus, kilátástalanság, drog, agresszió, bűnözés…) terén.

A tréningek során azt tapasztaljuk, hogy
minden ember életében vannak átmeneti, gyakran tartós hangulatzavarok, amelyek odafigyelés nélkül betegségek kialakulásához, pótcselekvésekhez, függőségekhez vezetnek!
Ezért kiemelkedően értékesnek tartjuk szülőföldünkön az elsődleges megelőzést, a mentális egészség megőrzését.

Ehhez a mindfulness egyszerű, könnyen tanulható és élhető eszköz.

Életünk minden pillanatának, történésének nyitott és tudatos megélése (a mindfulness):
– örömet hoz a mindennapi tevékenységek elvégzésébe – a jó közérzet elégedettséggel jár
– javítja testi-lelki egészségünket, szabadabbá tesz, csökkennek a függőségeink
– felszínre hozza belső értékeinket, erősíti önbizalmunkat és bölcsességünkbe vetett hitünket
– nyilvánvalóvá válik, hogy minden és mindenki egyformán értékes, elfogadóbbakká válunk
– tudatos válaszokra késztet – a probléma helyett a megoldásra figyelünk
– csökkenti az átélt stressz hatásait és ezzel egyértelműen javítja a problémamegoldást

Vállalt feladatunk megvalósítása során igyekeztünk a helyi közösségeken, családokon, munkahelyeken, oktatási és egészségügyi intézményeken keresztül eljutni a teljes népességhez, minden korosztályhoz.

A módszer rendkívül értékes és gyakorlatias,

életünket és hozzáállásunkat kiteljesíteni képes.

Segítségével már 8 hét alatt elsajátítjuk mindazokat az ismereteket és készségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy kiszabadítsuk magunkat a gondolkodó elménk börtönéből és radikális javulást idézzünk elő életminőségünkben, alkotó készségünkben, élményvilágunkban.

Megtanít minket elgyönyörködni a világ apró szépségeiben, valamint bölcsen és elfogadó módon fordulni az emberek és események felé.
Általa megtanulunk ismét Emberhez méltó bölcsességgel, szeretetben és egész-ségben ÉLNI.

Terveink a jövőre nézve világosak: a tudatosság négy éve elkezdett elméleti és gyakorlati támogatásának folytatása – kiegészítése a negyedik célcsoporttal.

A 2o2o-as évet a családtervező pároknak szenteljük!

Értük és nekik hozzuk létre a „Gyermekváró Terem” klubot. Számukra és az őket segítő családok számára rendezzünk meg 2o2o október 17-én a III. “Tudatosság az Élet körforgásában” akkreditált konferenciánkat.

Újabb pályázatok segítségével és támogatók megnyerésével fogjuk könnyebbé tenni a részvételt az érdeklődők számára – különösen az óvodákban, iskolákban szeretnénk térítésmentesen folytatni a sikeresen elindított mindfulness-tréningeket!

Ebben az évben célunk az erőszakmentes, együttműködő kommunikáció (EMK), a bizalomteljes, tudatos jelenléten alapuló párbeszéd bevezetése is egy kiváló szakember, Pogány Anikó nemzetközileg elismert tréner együttműködésével!
Bízunk benne, hogy kitartotok mellettünk és eljöttök tudatos jelenlét tréningjeink
valamelyikére, ha már megtettétek, éljétek a tudatosságot és adjátok tovább jó hírét másoknak is – hogy általatok emberibb legyen a Világ!

Részesüljetek egyre bővülő szolgáltatásainkból, gazdagodjatok lelkileg-szellemileg, hogy életetek könnyebb, boldogabb, egészségesebb lehessen!

Akár tevőlegesen is részt vehettek az egyesület küldetésében – keressetek bennünket

Szeretettel várunk Rátok!

Az Egyesület Tanácstestülete nevében: dr. Ördög János elnök